duminică, 23 septembrie 2012

Duminica a-I-a după Înălţarea Sfintei Cruci

Ev.Duminicii: Lc. 5, 1-11. "Atunci Isus a zis lui Simon: "Nu te teme; de acum încolo vei fi pescar de oameni." (vers.10). Pentru Biblia ebraică trimitere: 2 Sam.6.9:"David s-a temut de Domnul în ziua aceea şi a zis: "Cum să intre chivotul Domnului la mine

duminică, 16 septembrie 2012

Mâine Începe Şcoala

Luna septembrie marcheazǎ, an de an, printr-o frumoasǎ tradiţie a învǎţǎmântului românesc,  începerea unui nou an şcolar. Este un moment încărcat de emoţii profunde, atât pentru  elevii, cât şi pentru  cadrele didactice, dar în mod deosebit pentru părinţii celor care merg la şcoală.
Duminica de astăzi, cea de dupa Înalţarea Sfintei Cruci a fost una deosebită , deoarece o parte din răspunsurile la Sfânta liturghie au fost date de tinerii comunitaţii noastre . Ei s-au prezentat de diminiaţă ,asezându-se ordonat la uşa confesionalului,pregătind fiecare sufletul pentru noul an şcolar care v-a începe mâine.După terminarea celebrarii Sfintei Liturghii, pr.Lucian  împreună cu toţi copii prezenţi s-au rugat Bunului Dumnezeu pentru spor la învăţătură si sănătate.


"Doamne Isuse Cristoase, îţi purtăm numele, ne numim creştin. La începutul acestui nou an şcolar, ne îndreptăm spre tine cu totii şi te rugăm: rămâi cu noi în acest an, mai ales în acele momente când ne va fi greu! Dăruieşte-le tuturor elevilor o inimă bună faţă de toţi cei cu care vor învăţa ori vor colabora în acest an, ochi treji şi urechi deschise, mâini gata să ofere ajutor şi acea iubire pe care ne-a învăţat-o Cristos  Domnul nostru". Amin

Înălţarea Sfintei Cruci.

Creştin uniţi greco-catolici din Parohia Sfânta Treime din localitatea Ungheni , au sărbătorit în data de 14 septembrie a.c  Înălţarea Sfintei Cruci.Această sărbătoare este foarte veche şi, după cum aflăm dintr-una din predicile Sfântului Luca al Crimeei, se sărbătorea deja în secolul al V-lea, şi a fost fixată atunci când, prin eforturile Sfintei Împărătese Elena, a fost găsită Crucea Domnului.Această mare zi de sărbătoare este numită de Sfântul Ioan Gură de Aur "semn sfânt al mântuirii noastre, ridicat în toate bisericile". "Aceasta este doar o manifestare exterioară, existând şi o înălţare interioară a Crucii, ce se petrece în inima noastră. Ea este desăvârşită atunci când omul hotărăşte să se răstignească pe sine sau să se cureţe de patimi. Potrivit Apostolului Pavel, sunt creştini cu adevărat numai cei care îşi răstignesc trupul, omorând în felul acesta dorinţele şi patimile. "Când îti faci semnul Crucii gândeşte-te la tot ce s-a petretrecut pe cruce şi stinge mânia şi toate celelalte patimi. Când îţi faci semnul crucii umple-ţi fruntea cu multă îndrăznire, fă-ţi liber sufletul" Ep.martir Ioan Suciu.

Reuniunea Mariana -Parohia Ungheni

Într-o atmosferă de aleasă sărbătoare, în ziua de 08 septembrie 2012 la minunata sărbătoare a Nasterii Maicii Domnului, în Parohia română unită din Ungheni, protopopiatul Târgu-Mureş, a avut loc întâlnirea membrilor „Reuniunii Mariane”.
Au participat toţi membrii asociaţiei.In timpul întâlnirii Pr.Lucian Dudaş a subliniat rolul important pe care Preacurata Fecioara Maria îl are in viaţa noastră.Tema acestei întâlniri a fost ,,Sfânta Fecioară Maria – Drumul şi lupta”.A urmat mai apoi un program de rugăciune,recitarea Sfântului Rozar de catre toţi membrii asociaţiei .
Toţi cei care au participat la acestă întâlnire au plecat spre casele lor încărcaţi de haruri, bucurie şi putere în depărtarea tuturor obstacolelor cotidiene dar şi cu multe idei noi privind intensificarea activităţii “Reuniunii mariane” la nivel întregii parohii.

pr.Lucian Dudaş

sâmbătă, 1 septembrie 2012

Card. Carlo Maria Martini a murit vineri la Milano

Cardinalul Carlo Maria Martini a murit vineri după amiază la Milano. 85 de ani, bolnav de mai multă vreme de Parkinson, prelatul catolic italian era internat la infirmeria de la "Aloisianum", institutul universitar de studii filosofice al Societăţii lui Isus de la Gallarate, în apropiere de Milano.

Starea şubredă a sănătăţii sale a cunoscut o agravare neaşteptată joi seară şi Benedict XVI, informat imediat, s-a recules în rugăciune. La rândul său, arhiepiscopul de Milano, card. Angelo Scola, a îndemnat toţi credincioşii diecezei şi pe toţi cei care-l stimează să înalţe rugăciuni pentru predecesorul său, în semn de afecţiune şi apropiere. Vineri după amiază, la câteva minute după ora locală 16.00, card. Scola a anunţat public moartea predecesorului său.

Card. Martini a intrat în Societatea lui Isus, ordinul iezuiţilor, la numai 17 ani şi a devenit preot la 25 de ani. A fost rector al Institutului Biblic Pontifical şi, succesiv, al Universităţii Pontificale Gregoriana, după care a fost numit arhiepiscop de Milano, misiune pe care a îndeplinit-o din 1980 pînă în 2002. Dintre cele mai cunoscute iniţiative promovate în dieceza milaneză, de amintit "Şcoala Cuvântului", curs de formare a laicilor pentru a se familiariza cu Sfânta Scriptură prin metoda 'lectio divina', şi "Catedra celor care nu cred", o serie de întâlniri publice cu cei aflaţi în căutarea sinceră a adevărului. După o lungă perioadă de timp petrecută în Ţara Sfântă a revenit în Italia în 2008 pentru îngrijiri medicale.

În legătură cu moartea card. Martini, părintele iezuit Federico Lombardi, directorul Sălii Vaticane de Presă, a afirmat:
• "Moartea card. Carlo Maria Martini este un eveniment care trezeşte mari emoţii şi dincolo de limitele vastei arhidieceze de Milano, pe care a condus-o timp de 22 de ani. Este vorba de un episcop care prin cuvântul său, numeroasele sale scrieri, iniţiativele pastorale inovatoare, a ştiut să dea mărturie şi să vestească în mod eficace credinţa pentru oamenii timpului nostru, atrăgându-şi stima şi respectul celor din apropiere şi din depărtare, inspirând în exerciţiul slujirii lor numeroşi confraţi în episcopat din întreaga lume.

Formarea şi personalitatea card. Martini erau tipice unui iezuit cercetător al Sfintei Scripturi. Cuvântul lui Dumnezeu era punctul de plecare şi fundamentul al modului său de abordare a realităţii şi a oricărei intervenţii; Exerciţiile Spirituale ale Sfântului Ignaţiu de Loyola, matricea spiritualităţii sale şi a pedagogiei sale spirituale, a raportului continuu, direct şi concret, dintre lectura Cuvântului lui Dumnezeu şi viaţă, a discernământului spiritual şi a deciziilor luate în lumina Evangheliei.

Printr-o intuiţie curajoasă, Ioan Paul al II-lea a pus bogăţia culturală şi spirituală a celui care pînă atunci era un cercetător, rector al Institutului Biblic şi apoi al Universităţii Gregoriana, în slujirea conducerii pastorale a uneia din cele mai mari dieceze din lume. A avut un stil de conducere caracteristic. În ultima sa carte – intitulată "Episcopul" – card. Martini scria: "Episcopul să nu creadă că poate conduce cu eficacitate oamenii ce i-au fost încredinţaţi printr-o mulţime de prescrieri şi decrete, interdicţii şi judecăţi negative. Să mizeze, în schimb, pe formarea interioară, pe gustul şi fascinaţia Sfintei Scripturi, să prezinte motivaţiile pozitive ale comportamentului nostru după Evanghelie. Va obţine astfel mult mai mult decât prin atenţionări rigide la respectarea normelor". Este o moştenire preţioasă, aceasta, care merită o reflecţie serioasă în aceste timpuri când căutăm căile noii evanghelizări".


Radio Vatican