miercuri, 25 decembrie 2013

Astăzi s-a născut Cristos !

Sărbătorea Naşterii Mântuitorului nostru Isus Cristos a adus bucurie,linişte şi pace în sufletele tuturor credincioşilor din comunitatea noastră.În ajunul Crăciunului , copiii grupului catehetic Îngeraşii din parohia noastră, au adus vestea naşterii Mântuitorului  Cristos la casa parohială,unde au fost aşteptaţi de către gazde cu bunătăţi specifice sărbătorii.

 
Prin post şi rugăciune,cu slujbele noastre de veacuri , la care se adaugă colindele noastre româneşti tradiţionale , iată că am ajuns din nou să sărbătorim Naşterea după trup a Domnului nostru Isus Cristos . Tinerii grupului catehetic ”Îngerașii” au dat răspunsurile la Sfânta și dumnezeiasca Liturghie și l-au Mărit pe Pruncul Isus în colinde tradiționale. După Sfânta Liturghie cei mai mici membrii ai grupului catehetic au pregatit un program de poezii fiind răsplătiţi cu dulciuri , din partea bătrânului Moş Crăciun.
 

marți, 24 decembrie 2013

Ce este Crăciunul?

  Este nostalgia pentru trecut,curaj pentru prezent,speranță pentru viitor.Este o dorință ferventă ca fiecare ceașcă a vieții să fie plină de binecuvântările bogate și eterne ale Domnului și ca fiecare drum al nostru să ducă către PACE.




 Cu ocazia Sfintei sărbători a Nașterii Domnului,familia Preot Lucian și Ramona-Elena Dudaș vă urează un ”Crăciun Fericit” și un călduros ”La Mulți Ani”

vineri, 6 decembrie 2013

Părintelui nostru Nicolae, Arhiepiscopul Mirei Lichiei

Sfântul Nicolae a trăit în secolele II-III d.Ch. Data de 6 decembrie este data morţii sale.În anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al credinței creștine. Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Isus Cristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Nicolae, ajuns, episcop de Myra de la o vârstă fragedă, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă. Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu nuieluşa în semn de avertisment.Nicolae, rămas fără părinţi, a folosit averea rămasă de la părinţii săi pentru a-i ajuta pe cei săraci şi pentru a ridica o biserică.Dintre faptele sale, atrage atenţia un episod, relatat în scrierile religioase. Se spune că Sfântul Nicolae a salvat de la păcat mare trei surori foarte sărace. Tatăl se gândise deja să le împingă spre desfrâu când Sfântul Nicolae le-a sărit în ajutor, aruncând punguliţe cu bani în camerele fetelor.Acestea s-ar fi căsătorit la puţin timp după primirea darurilor de la Moş Nicolae. Caracterul anonim al acestor gesturi i-ar fi inspirat pe oameni să îşi ofere daruri de Sfântul Nicolae.Din acest motiv, preoţii susţin că Sfântul Nicolae ar putea fi socotit adevăratul Moş Crăciun, şi asta pentru că Nicolae este, într-adevăr, un aducător de daruri.Sfântul Nicolae s-a născut în localitatea Patara din Asia Mica, în cea de-a doua jumătate a secolului al II-lea și a fost crescut în spiritul poveţei creştine "să împarţi averea săracilor", astfel că şi-a dat întreaga moştenire pentru a-i ajuta pe nevoiaşi.

Cuvântul de bun venit al Preafericitul Părinte Cardinal Lucian

Vineri 6 decembrie 2013, Cardinalul Kurt Koch a celebrat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Blaj alături de Preafericitul Cardinal Lucian și de Preasfințiile lor Mihai, Episcopul Vicar greco-catolic al Bucureștilor, și Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore.

În cele ce urmează vă punem la dispoziție
cuvântul de bun venit al Preafericitul Părinte Cardinal Lucian rostit cu această ocazie.
Eminența Voastră,

Acum mai bine de 14 ani,  la Dumnezeiasca Liturghie celebrată în Bucureşti pe 8 mai 1999 cu ocazia vizitei sale apostolice în România, în numele întregii Biserici Catolice şi în faţa întregului popor român, Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea, ni se adresa cu aceste cuvinte:  ”Din această Catedrală gândul meu nu poate să nu zboare spre Blaj. Sărut în chip spiritual acel pământ de martiriu şi îmi însuşesc mişcă¬toarele cuvinte ale marelui poet Mihai Eminescu, care se referă la el: Îţi mulţumesc, Dumnezeule, că m-ai ajutat să-l pot vedea”.

Din acest pământ de martiriu, binecuvântat de Dumnezeu inclusiv prin sosirea Ceasului Vinerii celei Mari a încercării din anul 1948, Vă îmbrățișăm cu bucuria pe care numai Dumnezeu ne-o poate dărui, atunci când frații în credință se întâlnesc pentru a-L celebra, în Euharistie, pe Cel ce ne unește: Isus Cristos, Lumina lumii.Vă primim cu bucuria că Roma, Maica noastră în credință și în simțirea națională, ne trimite prin prezența Eminenței Voastre binecuvântarea Urmașului lui Petru, Sfântul Părinte Papa Francisc.  Fiindcă noi, creștinii români greco-catolici, nu doar credem în unitate, ci, așa cum afirma tot Fericitul Ioan Paul al II-lea, noi mărturisim prin însăși ființa noastră, de trei secole, prin sacrificii uneori ne¬maiauzite, credinţa noastră în unitate. Cu adevărat, unitatea între creștini nu doar este posibilă, ci a fost deja realizată prin jertfa și dorința făuritorilor Unirii de la 1700, care, prin revenirea la comuniunea de credință cu Scaunul lui Petru, nu au făcut decât să revină la casa părintească.Iar drumul martiriului pentru Biserica noastră care a caracterizat cea de-a doua jumătate a secolului trecut, nu a făcut decât să ne întărească în credință, prin mărturia și prețul de sângele al martirilor noștri, ei care contemplă acum Chipul Domnului în împărăția Lui. Dreptatea lor, curajul, eroismul lor înainte de toate, au confirmat faptul că aceasta a fost chemarea pe care Învățătorul a pregătit-o pentru Biserica Greco-Catolică din România, fiindcă, într-adevăr, așa cum spunea Cardinalul Iuliu Hossu "Credința noastră este viața noastră"; iar noi suntem încredințați, după cuvântul lui Isus, că puterile întunericului non praevalebunt.

Bine ați venit, Eminența Voastră! Binecuvântat este cel ce vine întru numele Domnului!

joi, 5 decembrie 2013

Vizita Cardinalului Kurt Koch la Ungheni (Mureș)

În cadrul vizitei în România a Cardinalului Kurt Koch, Președintele Consiliului Pontifical pentru promovarea Unității Creștinilor, Eminența Sa a efectuat o vizită în parohia greco-catolică din Ungheni (Mureș), unde a întâlnit comunitatea de credincioși păstorită de părintele Lucian Dudaș.

Înaltul Oaspete, însoțit de
episcopul Vicariatului greco-catolic de Bucureşti, PS Mihai Fraţilă și mons. Andrea Palmieri, subsecretarul Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, a fost întâmpinat în noua biserică greco-catolică, ocazie cu care părintele paroh a expus situația cu care se confruntă comunitatea greco-catolică din localitate. Biserica de piatră din Ungheni, cu hramul Sfânta Treime, a fost construita intre anii 1858 si 1864 de către credincioșii greco-catolici. În 1948, odată cu desființarea abuzivă a Bisericii Romane Unită cu Roma de către autoritățile comuniste, această biserica a fost preluată de Biserica Ortodoxă Română.

În 1997 Parohia Ortodoxa din Ungheni a început lucrările de construcție a unei noi biserici, în jurul celei vechi greco-catolice, și până în anul 2000 lucrările s-au efectuat fără obținerea avizelor necesare și a autorizației de construcție. După 1990, biserica nu a fost retrocedată proprietarului de drept, iar în 1997 parohia ortodoxă locală a început construirea unui lăcaş de cult în jurul vechii biserici greco-catolice. Până în anul 2000, lucrările s-au efectuat fără obţinerea avizelor necesare şi a autorizaţiei de construcţie. Cu toate acestea, în 8 mai 2008, a început demolarea vechiului lăcaş de cult greco-catolic, Eminența Sa a luat act de această situație, exprimându-și speranța găsirii unei soluții amiabile și frățești în rezolvarea acestei situații.

În continuarea vizitei sale, Înaltul Prelat  se va întâlni cu Preafericitul Cardinal Lucian Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu sediul la Blaj. Vineri 6 decembrie 2013, Cardinalul Kurt Koch va concelebra la Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Blaj alături de Preafericitul Cardinal Lucian și de Preasfințiile lor Mihai, Episcopul Vicar Greco-Catolic al Bucureștiului, și Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore, ocazie Eminența Sa cu care  va rosti cuvântul de învățătură.
 

e-communio.ro