joi, 25 decembrie 2014

Sărbătoare Sfântului Crăciun


Sărbătoarea Naşterii Domnului a fost aşteptată cu mult drag de credincioşii bisericii noastre care din timp s-au pregătit prin: post, rugăciune şi fapte bune.Mulţi s-au apropiat şi de Sfintele Taine spovedindu-se şi primindu-L pe Isus în Sfânta Taină a Euharistiei, trăind experienţa Naşterii Domnului ca un moment unic al renaşterii sufleteşti.
În seara de ajun grupuri de colindători au adus vestea Naşterii Domnului la toate familiile din Parohia noastră.Ziua de Crăciun a fost marcată de Sfânta Liturghie, la sfârşitul căreia un grup de copii pregătiţi de doamna preoteasă Ramona Dudaș au încântat sufletele celor prezenţi cu colindul lor minunat.Nu a lipsit nici Moş Crăciun care a oferit copiilor daruri mulţumindu-le pentru programul de colinde şi pentru participarea la activităţile parohiei noastre.
Doresc să transmit tuturor credincioşilor parohiei noastre:
          SARBĂTORI FERICITE!
         
Mai multe poze :  POZE CU EVENIMENTE DIN PAROHIE

miercuri, 24 decembrie 2014

Ajunul Crăciunului - Ajunul Nașterii Domnului

Ajunul Crăciunului este ziua de pregătire pentru întâmpinarea dumnezeiești sărbători a Nașterii Mântuitorului nostru Isus Cristos. Este o zi deosebită din punct de vedere liturgic, de asemenea, ultima zi a Postului Crăciunului este zi de post mai aspru decât celelalte zile, deoarece se ajunează până seara.În Ajun, colindătorii merg pe la casele oamenilor aducând vestea cea bună a Nașterii Domnului, asemenea îngerilor și păstorilor care au vestit Minunea din Betleemul Iudeii. Ziua din ajunul Nașterii Domului este o zi a colindelor în mod special; o zi a darurilor făcute întru aducerea aminte a momentului când s-a făcut Om Cel Care ne-a dăruit nouă viață veșnică. Ziua de împăcare desăvârșită, după cum arată cântările de la Betleem: Mărire întru cei de Sus, lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bună voire (Luca 2,14).

luni, 8 decembrie 2014

SFÂNTUL NICOLAE

Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, s-a născut în localitatea Patara din Asia Mica, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea, într-o familie de oameni înstărți și creștini devotați. Crescut în spiritul poveței creștine "să împarți averea săracilor", SFÂNTUL NICOLAE si-a dat întreaga moștenire pentru a-i ajuta pe nevoiași.La primul sinod ecumenic ținut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărator al credinței creștine. Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Isus Cristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.
Nicolae, ajuns, episcop de Myra de la o vârsta fragedă, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserica, i-a dat ereticului Arie o palmă. Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfantului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviți cu nuielușa în semn de avertisment. Tot tradiția spune că nuielușa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Nașterea Domnului (Crăciun), înseamnă că sfântul "a mijlocit" iertarea celui care a fost lovit. Astfel, el a făcut multe daruri săracilor, i-a liniștit pe cei întristați și a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi. De numele sfântului sunt legate mai multe povești creștine, printre care și aceea potrivit căreia acesta ar fi oferit, în secret, diferite bunuri materiale fiicelor unui om sarac, aflate în pericol de a ajunge sclave pentru ca nu aveau o zestre suficientă pentru a-și gasi un soț.În colindele românești, cântate în plină iarnă, se vorbește despre florile dalbe, flori de măr. Asta pentru că bătrânii cunoșteau și ei ca acea joarda a Sfântului Nicolae trebuie să fie una de măr, iar dăcă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Nașterea Domnului, înseamnă că sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dat crenguța flori albe.