miercuri, 14 septembrie 2016

Sfânta Cruce.

Înălțarea Sfintei Cruci, sau Ziua Crucii, este singura sărbătoare cu post aspru şi rugăciune și, în fiecare an este pe data de 14 septembrie.
Spre deosebire de alte sărbători creștine, Înălţarea Sfintei Cruci se cinsteşte cu post aspru, Crucea fiind un simbol al victoriei asupra morţii şi păcatului.
Înălțarea Sfintei Cruci, sau Ziua Crucii, marchează şi două evenimente solemne: Aflarea Crucii şi înălţarea ei în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie 335, şi aducerea Sfintei Cruci de la perşi, în 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a aşezat-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Înălțarea Sfintei Cruci

RUGĂCIUNE ÎN CINSTEA SFINTEI CRUCI
O Cruce preasfântă a lui Isus, care ne aminteşti de agonia şi moartea pe care Omul-Dumnezeu le-a îndurat în braţele tale, primeşte adoraţia cea mai pioasă a inimilor noastre, ca omagiu de reparare a dispreţului şi a insultelor pe care ţi le-au produs necredinţa şi răutatea celor ce l-au răstignit pe Domnul nostru.
O steag glorios al morţii lui Cristos! Tu eşti altarul preasfânt, unde se jertfeşte dumnezeiasca Victimă.
O Sfântă Cruce, Tu eşti izvorul nesecat al harurilor care ţâşnesc din Inima preasfântă a lui Isus. Tu eşti amvonul înţelepciunii cereşti, de pe care Răscumpărătorul nostru murind, a proclamat minunatul cuvânt al iertării: “Tată, iartă-i căci nu ştiu ce fac.”