În Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, 7 septembrie, Preafericirea Sa Lucian, Arhiepiscop Mitropolit de Alba Iulia şi Făgăraş - Blaj şi Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, s-a aflat în vizită pastorală în mijlocul credincioşilor din parohia Ungheni, protopopiatul Târgu-Mureş, cu ocazia sfinţirii noii biserici parohiale. Însoţit de pr. Ioan Fărcaş, protopop al Blajului şi vicar episcopal cu pastorala, Înaltul Ierarh a fost întâmpinat în faţa bisericii, cu un cuvânt de bun-venit, de către protopopul de Târgu-Mureş, pr. Liviu Sabău, dimpreună cu parohul din Ungheni, pr. Lucian Dudaş.
Ceremonia a început la orele 10, cu oficiul sfinţirii noului lăcaş de cult. A urmat Sfânta Liturghie, oficiată pe esplanada din faţa bisericii, alături de Înaltul Ierarh concelebrând 22 de preoţi din protopopiatul Târgu-Mureş şi nu numai, cărora li s-au alăturat Mons. Bryan Sharp din Leeds, Anglia, Mons. Joseph Maresch din Dieceza Linz, Austria, pr. Baróti Csaba, paroh romano-catolic în Ungheni. Au asistat parohul reformat din Ungheni, dl. Székely Ferencz, cât şi pastorul comunităţii penticostale din Ungheni, Emanuel Muntean. Corul parohiei Târgu-Mureş IV, condus de dirijoarea Maria Sabău, a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie. În cuvântul de învăţătură adresat mulţimii credincioşilor, Preafericirea Sa Lucian remarca tocmai participarea la bucuria comunităţii greco-catolice a tuturor cultelor din Ungheni, cu excepţia fraţilor ortodocşi, menţionând şi ruşinoasa situaţie a fostului lăcaş greco-catolic, care în loc să fie retrocedat celor în drept, s-a preferat să fie înghiţit de o nouă construcţie ridicată de parohia ortodoxă:
"Aducem preamărire marelui Dumnezeu, Cel în Treime adorat şi preamărit, pentru ziua aceasta binecuvântată şi încărcată de haruri, petrecută împreună. Desigur, motivul principal al unirii noastre în rugăciune este cel al consacrării noii biserici greco-catolice din această parohie. Ar trebui să fie bucurie deplină. Însă nu putem să trecem cu vederea, să uităm întrutotul şi să gustăm din plin bucuria acestei zile, fără să nu ne aducem aminte cât de greu a fost drumul până aici. Nu cred că a stat bine, nu cred că este o onoare sau titlu de glorie pentru comunitatea românilor din Ungheni să se fi încrâncenat pentru un motiv pentru care justiţia dumnezeiască ar fi avut cele mai bine soluţii: românilor greco-catolici să le fi fost dăruită biserica veche, de către fraţii lor, români ortodocşi, pentru ca noua biserică ortodoxă dorită a se construi, să nu aibă la temelie ruinele bisericii mame a Ungheniului, ruine pentru care plâng strămoşii pentru că li se şterg urmele; plâng pentru că iubirea dintre fraţii de acelaşi sânge, obiceiuri şi limbă, este izgonită, înlăturată, în folosul urii şi a discordiei, care sunt atât de neplăcute lui Dumnezeu şi oamenilor de bunăvoinţă. Dar, în această oră solemnă pentru parohia greco-catolică din Ungheni, ora dedicării bisericii cu hramul Sfânta Treime, dorim să-i asigurăm pe toţi locuitorii de aici, de orice confesiune religioasă ar fi, de orice naţionalitate, de orice statură politică sau socială, că fiii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, doresc să trăiască în bună înţelegere, în armonie, în iubire şi în iertare cu toţi. Toţi împreună avem obligaţia de a-L mărturisi, nu doar cu vorba, cât mai ales cu viaţa întreagă, că Isus este singurul Domn şi Mântuitor, care răsplăteşte fiecăruia după faptele sale."
Înaltul Ierarh s-a referit apoi pe larg la tema duminicii, la modul în care Dumnezeu Tatăl a iubit lumea: "Aşa a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Fiul Său Unul-Născut L-a dat, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică" (In 3,16), continuând apoi: "Iubiţi credincioşi din Ungheni, în biserica Preasfintei Treimi să vă umpleţi de darul unităţii şi al iubirii faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni. O biserică frumoasă precum Treimea; o biserică luminoasă precum Treimea lumină; o biserică primitoare precum Treimea iubitoare; o biserică scară spre cer, precum Treimea fericire veşnică. Apreciez tot efortul vostru, toată jertfa voastră; mă înclin în faţa răbdării şi a curajului de care aţi dat dovadă, în faţa umilirilor şi a jignirilor pe care le-aţi îndurat cu credinţă. De acum înainte să daţi dovadă de iubire neprefăcută faţă de toţi cei cu care Domnul vă vrea să trăiţi alături. Pacea lui Cristos să domnească aici." S-au adresat celor prezenţi Mons. Bryan Sharp, de al cărui generos sprijin s-a bucurat construcţia noii biserici, şi pr. paroh Lucian Dudaş, care a adresat cuvinte de mulţumire tuturor binefăcătorilor, oferind Înaltului Ierarh o icoană a Maicii Domnului. Întâistătătorul, mulţumindu-i, i-a oferit ediţia jubiliară a Bibliei de la Blaj, spunându-i: "Pentru Sfinţia ta, pentru familia ta, am toată consideraţia. Nu-mi sunt străine realităţile de zi cu zi pe care le-ai trăit; nu-mi sunt străine frământările, lacrimile, dar şi bucuriile care te-au însoţit pe tot parcursul păstoririi tale în această parohie. De acum înainte, prioritatea este aceea de a face ca Evanghelia să ajungă la mintea şi inima oamenilor, iar la masa euharistică să participe cât mai mulţi."
Pr.Lucian Dudas