9 Mai 1991 a fost o zi de o însemnătate cu totul deosebită pentru Biserica Blajului: comunitatea greco-catolică blăjeană a decis să înfăptuiască repararea unei nedreptăţi istorice ce se perpetua încă şi la peste un an de la Revoluţie – Catedrala Sfânta Treime din Blaj, ctitorită de episcopul Inochențiu Micu Klein și sfințită de succesorul său pe scaunul episcopal al Blajului, Petru Pavel Aron, era încă în posesia Bisericii Ortodoxe şi interzisă slujirii greco-catolicilor, adică proprietarilor de drept.
După 20 de ani, joi, 19 mai 2011, a fost evocată tensiunea şi frământarea acestei zile şi ale celor ce i-au urmat într-o serie de manifestări omagiale organizate în Catedrala blăjeană de către Parohia Blaj I Catedrală, sub patronajul Mitropoliei Blajului. La invitația părintelui protopop Ioan Fărcaș, inițiator al evenimentului, au ținut să răspundă prin participare în primul rând protagoniștii acelor zile din 1991, atât clerici – pe atunci, mare parte erau studenti ai Institutului teologic blăjean-, dar și numeroși laici, deopotrivă dornici să retrăiască din emoțiile și entuziasmul „ieșirii la lumină” a Bisericii Blajului.
Astfel, începând cu ora 10, Preafericirea Sa Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, și Mitropolit al Blajului a prezidat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat la Masa Sf. Altar de câteva zeci de preoți și protopopi, aprope toți fiind absolvenți primelor două promoții ale Institutului Teologic din Blaj și implicit participanți la evenimentele din 19 mai 1991.In continuare, la mormântul de la temelia grandiosului iconostas al Catedralei blăjene, a fost celebrat un parastas de pomenire a Eminenței Sale Alexandru Cardinal Todea, omul providențial al începuturilor ieșirii la lumină a Bisericii noastre,după care, prin intermediul Pr. Ioan Fărcaș, cei prezenți au urat Preafericirii Sale Lucian „Intru multi ani, Stapâne!”, care a fost cadorisit și cu un buchet de flori și de rugăciuni la apropiata împlinire a frumoasei și venerabilei vârste de 80 de aniIn continuare s-a derulat un alt moment mult așteptat: în Aula Mare a Institutului Teologic, au fost prezentată o proiectie video cu cele mai importante momente ale acelor zile din mai si iunie 1991, zile in care parcă s-au întâlnit și împletit ardoarea rugăciunii și a iubirii lui Dumnezeu cu răbufnirea dorului prea mult oprimat pentru dreptate și libertate. Montajul video a fost realizat de către dl. Terzi Constantin, cel care, prezent fiind la evenimentele din 1991, le-a filmat și le-a grupat într-un material video de aproape două ore. .