duminică, 27 februarie 2011

Drumul Sării-Salina Turda




Sambata 26 februarie 2011 , dis-de-diminiata , 20 de copii ai grupului catehetic "Ingerasii" din parohia noastra au plecat intr-o excursie intitulata "Drumul Sarii".Fiindca vremea a fost potrivita, numai buna de plimbat, ne-am hotarat sa dam o fuga pana la Salina, Turda fiind la o distanta de 80 km fata de Tg. Mures. Prin centrul orasului am avut putine indicatoare, dar am avut noroc soferii firmei POLUXTRANS care inzestrati cu un "GPS" natural au gasit una dintre intrarile in Salina Turda. Salina este foarte veche (13 milioane de ani), exploatarea ei a inceput in epoca romana si momentan este folosita pentru tratarea bolilor respiratorii. Se spune ca microclimatul din mina este cel mai bun, datorita temperaturii constante si scazute (10-12 grade Celsius), umiditatea scazuta (75-80 %), precum si a microparticulelor de sare din aerul inspirat. Programul este de la 9- 13. 30, dar se refera la ora de intrare. Noi am intrat putin dupa ora 10. 00 si am iesit pe la ora 15. 00, fara sa ne scoata nimeni afara. Ca si la alte saline, si aici e bine a veni primavara sau toamna, datorita diferentei de temperatura, e de preferat ca temperatura de afara sa fie aproximativ aceeasi cu cea din mina, daca nu, vara socul termic ar putea sa fie prea mare. Scarile sunt inguste si a trebuit sa asteptam sa termine de urcat persoanele care erau pe acel nivel. Sapaturile in mina Rudolf au inceput in 1867 si la fiecare nivel am vazut incrustat in peretele de sare anul cand a fost sapat nivelul respectiv, asa ca la sfarsit am ajuns la anul 1900. Am privit peste balustrada destul de inalta. Nu prea desluseam foarte multe de la inaltimea aceea, dar am putut vedea multa lume si lumini... multe lumini, unele in cerc, altele in stea, lumini cadeau din tavan... un adevarat joc de lumini... Cand am ajuns jos, fata mea si a tuturor copiilor s-a indreptat repede spre topogane. Erau si trei cosuri de baschet, precum si un teren de fotbal,imprejmuit , mese de biliard.A fost frumos,cu totii ne-am simtit foarte bine.Dupa un timp de cateva ore , aerul curat si joaca si-au pus amprenta pe noi , devenind tot mai obositi , am cedat si in cele din urma am hotarat cu totii sa pornim spre casa . Excursia noastra sa incheiat cu o oprire la cofetaria "Irina" din Ludus unde fiecare dintre noi s-a indulcit cu delicatesele pe care le-am gasit.

Mai multe poze gasiti la sectiunea :POZE CU EVENIMENTE DIN PAROHIE

Pr.Lucian Dudas

sâmbătă, 19 februarie 2011

IPS Andrei continuă campania pentru Marius Paşcan

Duminică, 13 februarie 2011, pe platoul din faţa Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, IPS Andrei de Alba-Iulia a fost întâmpinat în sunet de clopote şi cu flori multe de numeroşi luduşeni, de preotul protopop Iuliu Bacali, de Marius Paşcan, prefectul judetului Mureş, Florin Urcan, primarul oraşului Luduş, de alte oficialităţi locale şi de membri ai consiliului parohial. IPS Andrei a oficiat slujba începerii perioadei de trei săptămâni de pregătire prin rugăciune pentru Postul Paştelui şi a lansat, îndemnul la unitate pentru păstrarea credinţei, a limbii şi a fiinţei noastre, adresat mureşenilor, în acelaşi stil în care a făcut-o anul trecut la ultima lansare de carte a Prefectului Marius Paşcan: „Observ cu multă atenţie tot ceea ce se întâmplă în judeţul Mures. Aici este nevoie de un bun administrator al judeţului, de un preşedinte al Consiliului Judeţean tânăr, independent politic, care să-i reprezinte pe toţi locuitorii şi nu numai pe cei dintr-o grupare politică sau o alianţă etnică, o persoană cu experienţă în apărarea prevederilor Constituţiei României şi în aplicarea legilor acestei ţări. Noi credem că Marius Paşcan ar fi cel mai potrivit pentru a fi ales, la scrutinul viitor, ca preşedinte al Consiliului Judeţean Mureş. Nu consider că, făcând această recomandare credincioşilor mureşeni, ne implicăm în politică aşa cum înţeleg să o facă alte biserici şi mai ales unii ierarhi ai acelor biserici.”, a spus acesta credincioşilor, potrivit paginii www.ludusonline.ro. În încheierea vizitei la Luduş, IPS Andrei a oficiat şi slujba de părăstas pentru pomenirea IPS Bartolomeu Anania, mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, trecut de curând la cele veşnice.

De: Sanda VIŢELAR

accesati pagina ziarului on-line Zi de Zi articol 18 feb.2011


http://www.zi-de-zi.ro/detalii-articol/back_to/lista-prima-pagina/article/ips-andrei-continua-campania-pentru-marius-pascan.html


Pagina 1 din 1 1
#2 Adriana a scris in data de: 18.02.2011 09:37

Este RUSINOS ca Biserica se implica in politica si cu atat mai grav cu cat o face o inalta fata bisericeasca.
#1 FANE DANIEL a scris in data de: 18.02.2011 09:18

De cand biserica face politica?Tocmai din aceasta cauza o sa-si piarda din popularitate.Acestia mai sunt slujitorii lui Dumnezeu?Daca se baga in politica,cred ca sunt slujitorii lui SATANA.Sa-si vada de biserica lor acesti 2 bosorogi,poate si fosti sau actuali colaboratori ai securitatii.Rusine sa le fie argintofililor acestia

Pagina cu comentarii a fost inchisa din cine stie ce cauza????????

marți, 15 februarie 2011

Anul Familiei și al Sacramentului Căsătoriei, la Tg. Mureș



Sâmbătă, 12.02.2011, Protopopiatul Târgu Mureș a găzduit o primă serie de evenimente desfășurate sub egida Anului Familiei și al Sacramentului Căsătoriei, care se vor derula și în alte protopopiate ale Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Idea centrală este aceea a prezentării și dezbaterii caracteristicilor definitorii, particularităților și aspectelor problematice a Sfintei Taine a Căsătoriei și implicit a familiei creștine, tuturor preoților Arhieparhiei. Astfel, această primă întâlnire de la Tg. Mureș a grupat preoții din protopopiatele Târgu Mureș, Iernut, Sărmaș și Râciu.Seria evenimentelor a început în biserica parohială (Tg. Mureș II) a părintelui protopop Fodor Dan la ora 10,00 cu slujba Sfântului Maslu, fiind a doua zi după Ziua Mondială a Bolnavului. Slujba a fost prezidată de pr. Ioan Fărcaș, vicar mitropolitan și protopop al Blajului, care i-a avut alături în celebrare pe părinții protopopi si pe preoții celor patru protopopiate, iar ca invitați pe pr. William Bleiziffer, vicar mitropolitan și profesor de drept canonic la Blaj, și pe pr. Comșa Viorel, consilier mitropolitan și coordonator al Departamentului Personal al Mitropoliei Blaj.După săvârșirea Sfântului Maslu și ungerea cu ulei sfințit a mulțimii credincioșilor prezenți, pr. prot. Ioan Fărcaș a prezentat succint următorul moment, învitând pe toți cei prezenți, atât clerici cât și laici, să asiste la prezentarea materialului despre Sacramentul Căsătoriei și familia creștină, prezentare făcută de pr. William Bleiziffer, profesorul de drept canonic al Facultății de Teologie Greco-Catolică din Blaj și totodată președinte al Tribunalului Ordinar (de a doua instanță în cauze matrimoniale) al BRU. În încheierea acestui moment pr. protopop Fodor Dan a mulțumit celor prezenți și le-a dăruit câte o carte de meditații „Fie Voia Ta”.

După prânzul oferit de protopopiatul gazdă la sediul protopopial, a urmat un alt moment în care preoții, protopopii și invitații au avut ocazia să aprofundeze tematica referitoare la Sacramentul Căsătoriei și familia creștină.
Tot atunci, pr. protopop Ioan Fărca
ș, vicar mitropolitan și profesor de teologie liturgică la Blaj, a făcut un excurs în liturgisirea și celebrarea Vecerniei, insistând asupra unor detalii ce țintesc obținerea unei mai bune uniformizări rituale.
În încheiere s-au prezentat
și analizat si alte teme pastorale și liturgice.

pr.Lucian Dudas

duminică, 13 februarie 2011

Perioada Triodului


Cu Duminica de astăzi-numită a Vameşului si Fariseului,după pericopa evanghelică citită astăzi-începem pregătirea spirituală pentru luminata sărbatoare a Invierii Domnului.Este vorba de o pregătire specială care se desfăşoară după anumite slujbe cuprinse în cartea liturgică numită "Triod " , fapt pentru care cele zece săptămăni care ne despart de sărbatoarea Invierii poartă numele de "Perioada Triodului ".Această perioadă este o periodă prepascală
Este un timp binecuvăntat de Dumnezeu,un timp de neîncetate strădanii spirituale-pocăintă , rugaciune şi fapte bune de caritate- care prin practicarea lor să înlaturăm tot ceea ce este rău în firea noastră şi să primim cu sufletele curate pe Cel ce a biruit moartea prin Inviere , ca să înviem şi noi cu sufletele către o noua viată .
pr.Lucian Dudaş

miercuri, 2 februarie 2011

MESAJ DE CONDOLEANŢE LA “NAŞTEREA SPRE VEŞNICIE” A EMINENŢEI SALE IPS MITROPOLIT BARTOLOMEU ANANIA

Împărtăşim cu sentimente de sinceră compasiune durerea comunităţii ortodoxe din urbea noastră, la momentul trecerii din această viaţă a Eminenţei Sale, IPS Mitropolit Bartolomeu Anania.Pleacă dintre noi o complexă personalitate a Bisericii creştine româneşti, un om de profunzime spirituală, care mânuia cu măiestrie arta cuvântului, atât în tălmăcirea Sfintei Scripturi, cât şi în recunoscuta-i creaţie literară, poetică şi dramaturgică; un om care a cunoscut şi trăirea duhovnicească a mănăstirilor şi întunericul închisorilor comuniste; un arhiereu care a desfăşurat o amplă activitate pentru edificarea şi organizarea Bisericii încredinţate spre păstorire, în timpul dificil al reînvierii societăţii româneşti de după anii ’90.

Uneori s-au înregistrat situaţii tensionate sau conflictuale între unele comunităţi ortodoxe şi greco-catolice, câteva dintre acestea fiind soluţionate pe calea dialogului. În acelaşi timp, însă, nu au lipsit între noi semne de apropiere spre depăşirea acestor limite omeneşti.La ceasul despărţirii, aşa cum se cuvine unor buni creştini, dorim să cerem iertare şi să oferim iertare, pentru ca, astfel, sufletul înaltului arhiereu să se poată înălţa spre locul dreptei Judecăţi şi apoi spre locaşul pregătit lui de Hristos, Marele Arhiereu, aşa cum El Însuşi a spus apostolilor Săi în cuvântul de despărţire, la Cina cea de Taină: “Să nu se tulbure inima voastră; credeţi în Dumnezeu şi în Mine credeţi. În Casa Tatălui Meu multe locaşuri sunt (…) iarăşi voi veni şi vă voi lua la Mine, pentru ca acolo unde sunt Eu, să fiţi şi voi.” (In 14, 1-3) .

Ne alăturăm suferinţei arhiereilor, clerului şi enoriaşilor ortodocşi clujeni în momentele de încercare, acum, la despărţirea de propriul Arhipăstor, oferind rugăciunea şi mesajul nostru de încurajare în credinţă şi speranţă.

Să-i fie odihna în lumina veşniciei înveşmântată,
Iar memoria arhierească, în suflete, cu reverenţă, păstrată!

Odihnească în Pacea Domnului binecuvântată!

Florentin Crihălmeanu
Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla