Acest Blog vrea sa fie o descriere sumară a Parohiei Greco-Catolice Sfânta Treime Ungheni din judeţul Mureş,Arhidieceza Alba-Iulia Făgăraş.Veţi găsi aici poze si informaţii despre comunitatea noastra,frumoasele evenimente si totodată problemele pe care le întilnim.
"Domnul este ajutorul meu,nu mă voi teme:ce mi-ar putea face omul?(Ev.13,6)
Sunt preotul Lucian Dudas ,paroh in Parohia “Sfanta Treime” Ungheni,Protopopiatul Targu-Mures.
Localitatea Ungheni se gaseste la o distanta de 10 Km de Targu-Mures pe drumul European E 60,Targu-Mures –Cluj-Napoca.
Situatia in localitatea Ungheni se gaseste dupa cum urmeaza:fosta biserica care a apartinut cultului Greco-catolic pana la anul 1949,se afla in prezent in posesia fratilor nostrii ortodocsi,care duc o campanie intense de demolare a fostei noastre biserici.Peste fosta noastra biserica se construieste o biserica mai mare,motivatia fiind lipsa spatiului.Ca urmare a demararilor lucrarii de demolare a fostei noastre biserici,s-au ivit unele conflicte minore intre credinciosii celor doua culte.Pentru ca aceste conflicte sa nu degenereze in violente,noi Greco-catolici am hotarat impreuna cu Arhiepiscopul nostru Lucian Muresan sa demaram constructia unei mici bisericute.In acest moment biserica este finalizata,ramanand de terminat aleiile ce inconjoara biserica si gardul acesteia.Lucrarile de constructie au durat 3 ani
Sambata 26 februarie 2011 , dis-de-diminiata , 20 de copii ai grupului catehetic "Ingerasii" din parohia noastra au plecat intr-o excursie intitulata "Drumul Sarii".Fiindca vremea a fost potrivita, numai buna de plimbat, ne-am hotarat sa dam o fuga pana la Salina, Turda fiind la o distanta de 80 km fata de Tg. Mures. Prin centrul orasului am avut putine indicatoare, dar am avut noroc soferii firmei POLUXTRANS care inzestrati cu un "GPS" natural au gasit una dintre intrarile in Salina Turda. Salina este foarte veche (13 milioane de ani), exploatarea ei a inceput in epoca romana si momentan este folosita pentru tratarea bolilor respiratorii. Se spune ca microclimatul din mina este cel mai bun, datorita temperaturii constante si scazute (10-12 grade Celsius), umiditatea scazuta (75-80 %), precum si a microparticulelor de sare din aerul inspirat. Programul este de la 9- 13. 30, dar se refera la ora de intrare. Noi am intrat putin dupa ora 10. 00 si am iesit pe la ora 15. 00, fara sa ne scoata nimeni afara. Ca si la alte saline, si aici e bine a veni primavara sau toamna, datorita diferentei de temperatura, e de preferat ca temperatura de afara sa fie aproximativ aceeasi cu cea din mina, daca nu, vara socul termic ar putea sa fie prea mare. Scarile sunt inguste si a trebuit sa asteptam sa termine de urcat persoanele care erau pe acel nivel. Sapaturile in mina Rudolf au inceput in 1867 si la fiecare nivel am vazut incrustat in peretele de sare anul cand a fost sapat nivelul respectiv, asa ca la sfarsit am ajuns la anul 1900. Am privit peste balustrada destul de inalta. Nu prea desluseam foarte multe de la inaltimea aceea, dar am putut vedea multa lume si lumini... multe lumini, unele in cerc, altele in stea, lumini cadeau din tavan... un adevarat joc de lumini... Cand am ajuns jos, fata mea si a tuturor copiilor s-a indreptat repede spre topogane. Erau si trei cosuri de baschet, precum si un teren de fotbal,imprejmuit , mese de biliard.A fost frumos,cu totii ne-am simtit foarte bine.Dupa un timp de cateva ore , aerul curat si joaca si-au pus amprenta pe noi , devenind tot mai obositi , am cedat si in cele din urma am hotarat cu totii sa pornim spre casa . Excursia noastra sa incheiat cu o oprire la cofetaria "Irina" din Ludus unde fiecare dintre noi s-a indulcit cu delicatesele pe care le-am gasit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu