miercuri, 30 septembrie 2009

Sfântul Părinte s-a întors din Cehia

Călătoria apostolică internaţională a Papei Benedict al XVI-lea în Republica Cehă s-a bucurat de un mare succes din toate punctele de vedere, afirmă directorul Biroului de Presă al Vaticanului, pr. Federico Lombardi, într-un prim bilanţ al călătoriei de trei zile încheiată luni, 28 septembrie 2009, seara. 'Mi s-a părut că această călătorie s-a desfăşurat foarte bine: şi-a atins diferitele obiective propuse, atât în privinţa încurajării în credinţă a Bisericii locale cât şi a raporturilor pozitive stabilite între Biserică şi societatea vizitată de Papa, arătând toată prietenia sa faţă de poporul Republicii Cehe şi de celelalte popoare europene', a declarat pr. Lombardi, citat pe situl Radio Vatican.
Papa însuşi 'este într-adevăr foarte mulţumit de această călătorie. S-a simţit primit cu prietenie şi cordialitate de societate, în ansamblu, şi de reprezentanţii ei, de autorităţile poporului ceh; dar s-a simţit primit cu mare iubire şi din partea credincioşilor care au participat în număr foarte mare, în special la cele două mari ocazii de celebrări liturgice comune, la Brno, în Moravia şi la Sărbătoarea Sf. Venceslau'. Tema speranţei, abordată des de Pontif în această vizită apostolică, 'este o temă care a suscitat multă bucurie şi seninătate în această călătorie. Cred că speranţa este răspunsul la întrebarea pe care şi-o pun mulţi în această ţară: ce poate face Biserica într-o societate în care secularizarea este atât de răspândită, în care mulţi par indiferenţi la credinţă, nu se mai consideră creştini ori au renunţat la relaţia cu Dumnezeu? În acest context, cred că a da mărturie despre speranţă înseamnă a exterioriza acel ceva în plus pe care îl au credincioşii: o direcţie în care se poate trăi propria viaţă, în care se poate privi şi chiar dacă pe termen scurt pare greu de înţeles care este valoarea ei, pentru timpii mai lungi se arată, în schimb, o temă absolut crucială. Şi faptul că Papa şi-a încheiat călătoria vorbind cu tinerii, purtătorii speranţei de mâine, arată încă o dată importanţa atribuită acestei teme'.
(Sursa: Radio Vatican)

Diavolul in muzica .........partea a-II-a


Cuvantul sau Muzica?
Muzica rock este si ea o forma de comunicare.In actul comanicarii,oamenii transmit ideii si emotii.
In timp ce ideile sunt percepute si clasificate rational,emotile se descarca brut in suflet.Ele pur si simplu sunt traite,mai inainte de a fi cenzurate.studile dr.Albert Mehrabian,profesor emerit la U.C.L.A,au dovedit ca in comunicarea emotilor si a atitudinilor cuvintele NU transmit decat 7% din mesaj.In scimb,infexiunile vocii(melodica) comunica de peste cinci ori mai mult(38%),iar limbajul corporal(vezi gestica dintr-un concert rock) transmit 55% din incarcatura emotionala.cat de adevarata este aceasta constatare se poate proba lesne prin urmarire unei secvente dintr-un film horror,dar fara sonor.Imaginea va fi neplacuta,dar nu va va inspaimanta.Daca se asculta insa doar coloana sonora,efectul va fi terifiant,cu fiori pe spate(de incercat).Este stiut ca,in timp ce prin vaz adunam 86% din informatii,emotiile le percepem in proportie de 84% prin auz
Asta explica si de ce muzica(arta auzului) este cea mai puternica dintre arte.dar si cea mai subtila.Pentru ca,prin natura ei,muzica,ocoleste filtrul rational,ca apoi sa manipuleze liber dispozitiile umane,fara nicio cenzura!

pr.Lucian Dudas

Maxime cu talc

"Un scop in viata este cea mai buna aparare impotriva mortii"
Primo Levi

Adresîndu-se Preafericirii Sale Lucian, înaltul Prelat Francisco-Javier Lozano, Nunţiu Apostolic în România



Dragă Arhiepiscop Major Lucian, în numele Sfântului Părinte mulţumesc pentru fidelitatea greco-catolicilor faţă de persoana Sa şi fată de învăţăturile Succesorului Sfântului Petru. Mulţumesc pentru roadele vieţii creştine din parohii, comunităţi şi din familiile greco-catolice din România. Mulţumesc, de asemenea, pentru mărturia de credinţă a unei Biserici care a cunoscut ani îndelungaţi de persecuţie şi suferinţă, care însă a găsit întotdeauna tăria de a merge înainte ca un popor credincios.
Francisco-Javier Lozano, Nunţiu Apostolic în România

joi, 24 septembrie 2009

In Dumnezeu am gasit TOTUL


Cel mai mare OM din istoria omenirii:
Isus Cristos n-a avut servitori,si totusi I se spunea STAPAN;
Isus Cristos n-a avut diplome,si totusi I se spunea INVATATOR;
Isus Cristos n-a avut medicamente,si totusi I se spunea VINDECATOR;
Isus Cristos n-a avut armata,si totusi se temeau de EL;
Isus Cristos n-a castigat nici un razboi si totusi a cucerit intreaga lume;
Isus Cristos n-a comis nici o crima si totusi a fost rastignit;
Isus Cristos a fost inmormantat,si totusi El traieste si astazi;
Nu cred ca iti trebuie multa minte,scoala,sa-ti dai seama ca EL este Fiul lui Dumnezeu.
Credinta noastra este viata noastra.
Amin
Pr.Lucian Dudas

luni, 14 septembrie 2009

Inaltarea Sfintei Cruci


Crestinii sarbatoresc astazi "Inaltarea Sfintei Cruci", una dintre cele mai vechi si mai importante dintre sarba­torile crestine inchinate cinstirii crucii lui Iisus. Comemoram in aceasta zi suferinta si sacrificiul Mantu­itorului pentru lume, de aceea sarbatoarea de astazi este una sobra, in care se posteste. La inceputul secolului al IV-lea, imparateasa Elena a fost trimisa de fiul sau, Constantin cel Mare, in urma convertirii acestuia la crestinism, la Ierusalim, pentru a gasi Crucea pe care fusese rastignit Isus Cristos. Ea a gasit toate cele trei cruci si piroanele si, printr-o minune, i s-a aratat adevarata Cruce:un barbat orb si bolnav, a fost atins de cele trei cruci. Daca la crucile talharilor nu s-a intamplat nimic, Sfanta Cruce i-a adus barbatului vederea si vindecarea de boala. In fata acestei minuni, imparateasa si toata suita sa s-au inchinat Sfintei Cruci si au sarutat-o. La 14 septembrie anul 335, episcopul Macarie al Ierusalimului a ridicat Sfanta Cruce a Mantu­itorului si a aratat-o unei mari multimi de oameni veniti la Ierusalim in numar foarte mare, la vestea minunatei descoperiri a Sfintei Cruci. Intreaga multime s-a inchinat, cutremurata, in fata Sfintei si de viata datatoarei Cruci a Mantuitorului. Fara Cruce nu exista inviere si mantuire. Ea este unul din cele dintai simboluri crestine, reprezentand marele mister al credintei: patima si moartea, prin rastignirea Domnului Isus Cristos. Prin cruce s-a omorat moartea, s-a dezlegat pacatul stramosesc, ni s-a daruit invierea si am redevenit fiii si mostenitorii lui Dumnezeu.Prin Cruce ne ridicam cu sufletele la Cer.
AMIN
Pr Lucian Dudas

vineri, 11 septembrie 2009

Noutati din lumea crestina

Sinodul Bisericii Anglicane reunit in orasul York,a luat decizia de a permite femeilor sa devina episcopi.Evident,reactile negative nu au intarziat sa apara.
Sfantul Scaun a anuntat ca aceasta hotarare reprezinta un serios pas inapoi in dialogul dintre cele doua Biserici.Si in Marea Britanie mai multi capi ai Bisericii Anglicane au amenintat ca s-ar putea reintoarce in sanul Bisericii Mama Catolice in urma acestei sentinte.Dupa ce Biserica Anglicana s-a desprins de Biserica catolica acum mai bine de cinci secole,in ultimele decenii s-a reluat dialogul dintre reprezentantii celor doua confesiuni,cu scopul de reface legaturile dintre cele doua biserici si,in cele din urma,unitatea lumii crestine.Aceasta dorinta s-a materializat in 1992,cand Vaticanul a primit in Biserica Catolica clerici anglicani casatoriti,in ciuda faptului ca preotii catolici sunt obligati la celibat.
www.catholica.ro

Diavolul in muzica .......partea I

Oamenii normali cauta motive reale:parintii,iubita,examenele....In cazurile "emo"(un nou curent muzical),de multeori,acestea nu exista.Sorin Comsa din Bihor,baiat de familie buna si fara pricini sentimentale,s-a sinucis si el.De cand devenise un fan"emo",asculta numai muzica obsesiva si se comporta tare ciudat,spune-au parintii lui intr-un interviu dat postului de televiziune Pro Tv.Cu catva timp inainte,si-a scrijelit cu compasul pe banca din clasa in care invata crezul lui:"Trebuie sa mor,viata nu isi mai are rostul ei!"Nicio minte lucida nu poate sa accepte joaca de-a moartea.Unde "jocul"totusi se face,acolo luciditatea a fost subtilizata fie de droguri,fie de o doctrina sinucigasa;sau,in cazul "emo",de o doza constienta de rock.
Citeam intr-una din zile pe forumul softpedia urmatorea afirmatie:"cunosc o fata,care era cea mai iubitoare si normala persoana din lume.Dupa cea descoperit Death metal,a inceput sa se imbrace in negru,mult rimel......Si a inceput sa tortureze animale.Intrebarea care o pun tuturor cititorilor este urmatoarea.OARE CE FORTA A PUTUT-O SCHIMBA pe acea fata?
raspunsul sa ni-l dam fiecare.
Pr.Lucian Dudas

O vorba din popor........:)

Sunt adevaruri asa de putin batatoare la ochi,incat descoperirea lor este aproape o creatie.(Lucian Blaga)

marți, 8 septembrie 2009

Nasterea Maicii Domnului


Iubiti frati crestini;

Trebuie sa stim , ca afara de cununa Duminicilor de peste an si afara de cununa sarbatorilor Domnului Hristos, anul spiritual mai cuprinde si cununa sarbatorilor Sfintilor. Cea dintai mare sarbatoare din cununa Sfintilor de peste an este sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, sarbatorita la 8 septembrie, adica ziua de astazi. Se si cuvenea, de altfel, sa intalnim sfintenia Maicii Domnului din cele dintai zile ale anului nou bisericesc, Maica Domnului fiind sfintenia omeneasca cea mai inalta, cunoscuta si cinstita in Biserica.Este drept, stirile Bisericii privind sarbatoarea de astazi nu se intemeiaza pe Scriptura canonica, ci in intregime numai pe Traditia Bisericii, dar pentru acesta, ea nu este mai putin indreptatita. Astfel, din Traditie stim ca parintii Maicii Domnului erau Dreptii Ioachim si Ana; tot din Traditie stim ca erau sterpi si ca erau in varsta. In sfarsit, din Traditie, de asemenea, aflam ca ei doreau totusi, aprig, un copil si ca Maica Domnului a fost rodul rugaciunilor, lacrimilor si frangerilor inimii parintilor ei, un rod al indurarii lui Dumnezeu, un copil dorit, cerut si dobandit prin rugaciune. Un copil cu o chemare dumnezeiasca pe umeri: chemarea de a fi mama care a dat trup de om lui Dumnezeu, Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

Si asa a venit pe lume aceea ce a fost, este si va fi, fiica Parintelui Ceresc, Mama Fiului si mireasa Spiritului Sfant, Imparateasa tuturor Sfintilor, sprijinitoarea pacatosilor, atotputernica ajutatoare si rugatoare pentru toti oamenii, Maica indumnezeirii si mantuirii noastre a tuturora, mai cinstita decat Heruvimii si mai marita decat Serafimii, careia, rugandu-ne, ii zicem: "Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, mantuieste-ne pe noi. Amin".

Pr.Lucian Dudas

Zi de sarbatoare in Protopopiatul Targu-Mures


Astazi 08 septembrie 2009,Protopopiatul Greco-catolic Targu-Mures se afla in sarbatoare.
Pe langa marea sarbatoare a noastra a tuturor crestinilor,Nasterea Maicii Domnului,reverendisimul nostru parinte Protropop Liviu Sabau isi sarbatoreste cei 90 de ani de viata.Noi, credinciosii greco-catolici, ii suntem recunoscatori si-i multumim Bunului Dumnezeu ca ne-a binecuvantat cu un preot vrednic, exemplu viu de viata crestineasca, model de urmat pentru preotii tineri.Ne rugam Bunului Dumnezeu sa ii dea, parintelui Sabau Liviu,sanatate si spor in munca pastorala.Comunitatea Greco-catolica "Sfanta Treime "Ungheni ii ureaza un calduros LA MULTI ANI cu sanatate.
Comitetul Parohial "Sfanta Treime"Ungheni-Mures

luni, 7 septembrie 2009

La Multi Ani !!!!!



Astazi 07.septembrie 2009 se implineste un an de la sfintirea bisericii cu hramul Sfanta Treime , de catre Preafericirea Sa Lucian Arhiepiscop Major al Bisericii Romane Unite cu Roma Greco-Catolica.La acest frumos si maret eveniment au luat parte pe langa Preotul Paroh si un numar mare de preoti si credinciosi crestini de toate confesiunile.
Ii multumim Bunului Dumnezeu pentru ajutorul acorda si ne rugam in continuare ca Sa vegheze la bunul mers al lucrurilor in comunitatea noastra care este mult incercat de cei care nu cred in Dumnezeu.
Asa sa ne ajute Dumnezeu si Sfanta Fecioara Maria
Pr.Paroh Lucian Dudas

sâmbătă, 5 septembrie 2009

Papa dă o sarcină tinerilor: evanghelizaţi internetul


Într-un mesaj în care noile tehnologii sunt privite pozitiv, apreciindu-se 'potenţialul extraordinar' pe care îl au, dar doar în măsura în care 'sunt utilizate pentru promovarea înţelegerii şi solidarităţii umane', Papa Benedict al XVI-lea are o sarcină pentru tineri: să evanghelizeze internetul; să nu lase credinţa deoparte atunci când intră în 'continentul digital', ci să fie crestini şi pe internet după cum sunt şi în realitatea cotidiană.
'Doresc să închei acest mesaj adresându-mă în particular tinerilor credincioşi crestini, spune Sfântul Părinte. 'Îi încurajez să ducă în lumea digitală mărturia despre credinţa lor. Dragi fraţi şi surori, vă cer să introduceţi în cultura acestui nou mediu de comunicare şi informare valorile pe care se bazează vieţile voastre. La începutul vieţii Bisericii, Apostolii şi discipolii lor au dus Vestea cea Bună a lui Isus lumii greco-romane. Aşa după cum, în acea vreme, o evanghelizare rodnică presupunea o atenţie deosebită pentru înţelegerea culturii şi obiceiurilor acelor popoare păgâne, pentru a le atingă inimile şi minţile, la fel şi astăzi, proclamarea lui Cristos în lumea noilor tehnologii cere cunoaşterea lor profundă pentru o utilizare în consecinţă adecvată. Vouă, tinerilor, care aproape în mod spontan vă găsiţi în sintonie cu noile mijloace de comunicare, vă revine în particular responsabilitatea evanghelizării acestui `continent digital`.'
'Asiguraţi-vă că le vestiţi contemporanilor voştri cu entuziasm Evanghelia. Le cunoaşteţi temerile şi speranţele, aspiraţiile şi dezamăgirile: cel mai mare dar pe care îl puteţi face lor este să le împărtăşiţi Vestea cea Bună a Dumnezeului care a devenit om, a suferit, a murit şi a înviat pentru a-i mântui omenirea. Inimile oamenilor tânjesc după o lume în care să domnească iubirea, în care darurile să fie împărtăşite, în care să se construiască unitatea, în care libertatea să îşi găsească sensul în adevăr, şi în care identitatea fiecăruia să se realizeze în comuniune respectuoasă. Credinţa noastră poate să răspundă acestor aşteptări: fie ca voi să deveniţi vestitorii ei! Papa vă însoţeşte cu rugăciunile şi cu binecuvântarea sa.'
Amin

CUVINTE de AUR din BIBLIE

"Caci prin har ati fost mantuiti,prin credinta.Si aceasta nu vine de la voi,ci este darul lui Dumnezeu.Nu prin fapte,ca sa nu se laude nimeni"(Efesesni 2,8-9)