joi, 5 decembrie 2013

Vizita Cardinalului Kurt Koch la Ungheni (Mureș)

În cadrul vizitei în România a Cardinalului Kurt Koch, Președintele Consiliului Pontifical pentru promovarea Unității Creștinilor, Eminența Sa a efectuat o vizită în parohia greco-catolică din Ungheni (Mureș), unde a întâlnit comunitatea de credincioși păstorită de părintele Lucian Dudaș.

Înaltul Oaspete, însoțit de
episcopul Vicariatului greco-catolic de Bucureşti, PS Mihai Fraţilă și mons. Andrea Palmieri, subsecretarul Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, a fost întâmpinat în noua biserică greco-catolică, ocazie cu care părintele paroh a expus situația cu care se confruntă comunitatea greco-catolică din localitate. Biserica de piatră din Ungheni, cu hramul Sfânta Treime, a fost construita intre anii 1858 si 1864 de către credincioșii greco-catolici. În 1948, odată cu desființarea abuzivă a Bisericii Romane Unită cu Roma de către autoritățile comuniste, această biserica a fost preluată de Biserica Ortodoxă Română.

În 1997 Parohia Ortodoxa din Ungheni a început lucrările de construcție a unei noi biserici, în jurul celei vechi greco-catolice, și până în anul 2000 lucrările s-au efectuat fără obținerea avizelor necesare și a autorizației de construcție. După 1990, biserica nu a fost retrocedată proprietarului de drept, iar în 1997 parohia ortodoxă locală a început construirea unui lăcaş de cult în jurul vechii biserici greco-catolice. Până în anul 2000, lucrările s-au efectuat fără obţinerea avizelor necesare şi a autorizaţiei de construcţie. Cu toate acestea, în 8 mai 2008, a început demolarea vechiului lăcaş de cult greco-catolic, Eminența Sa a luat act de această situație, exprimându-și speranța găsirii unei soluții amiabile și frățești în rezolvarea acestei situații.

În continuarea vizitei sale, Înaltul Prelat  se va întâlni cu Preafericitul Cardinal Lucian Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu sediul la Blaj. Vineri 6 decembrie 2013, Cardinalul Kurt Koch va concelebra la Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Blaj alături de Preafericitul Cardinal Lucian și de Preasfințiile lor Mihai, Episcopul Vicar Greco-Catolic al Bucureștiului, și Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore, ocazie Eminența Sa cu care  va rosti cuvântul de învățătură.
 

e-communio.roNiciun comentariu: