miercuri, 12 noiembrie 2014

Papa Francisc: „Comunismul a furat steagul creștinismului”

De câte ori are ocazia, papa Francisc reclamă empatie faţă de cei săraci, referindu-se la pasajele din Biblie în care se vorbeşte despre nevoia de a fi de ajutor săracilor, bolnavilor şi celor în nevoi. „Evanghelia nu poate fi înțeleasă fără înțelegerea adevăratei sărăcii”, declara pontiful în cadrul unui interviu pentru Il Messaggero, preluat de către christiantoday.com.
Papa a negat și părerile care îl consideră marxist, negând aderența față de ideologie: „Ideologia marxistă e greșită. Dar am cunoscut de-a lungul timpului mai mulți marxiști care sunt oameni buni.” Atunci când vorbesc despre grija pentru săraci ca o trăsătură specifică a ideologiei lor, comuniștii îmbrățișează, de fapt, principiile creștine, vechi de 20 de secole, a menționat Francisc.
La începutul anului, la Davos, Francisc le-a adresat un mesaj liderilor economici, prin care le cerea să stabilească un cod etic strict şi să creeze politici care să aibă în vedere binele celor defavorizați. Iar bancherilor le-a adresat un mesaj prin care îi îndemna să renunțe la metodele mârșave de înmulțire a averii. Pentru el, este inacceptabil faptul că piaţa financiară distruge destinul atâtor oameni în loc să fie în slujba lor în timp ce alţii se îmbogăţesc prin speculă. Problema nu este de fapt bogăția, a ținut să precizeze, ci modul în care aceasta a devenit un idol.
În acelaşi context al prăpastiei care se creează între cei bogați și cei săraci, papa Francisc a criticat specula în ceea ce privește prețul produselor de bază, cum ar fi porumbul sau orezul. Aceasta s-ar traduce într-o creștere a prețurilor alimentelor, care, la rândul ei, ar provoca foamete în anumite părți ale lumii.
În prima sa lucrare publicată, The Joy of the Gospel, a numit structura modernă a bunăstării „noua tiranie” și le-a cerut oamenilor bogați să împartă ceea ce au și cu cei nevoiași. Potrivit declarațiilor sale, a nu împărți averea ta cu cei săraci e același lucru cu a fura.
Papa Francisc a repetat de nenumărate ori faptul că își dorește „o biserică săracă pentru oamenii săraci”. Pentru el, este inacceptabil faptul că zi de zi mor sute de oameni din cauza foametei, când ar putea fi hrăniți cu ceea ce alții risipesc. Mai mult decât atât, el a insistat asupra necesității de a avea un simțământ al responsabilitaţii mai profund și le-a cerut tuturor să facă în așa fel încât bunăstarea materială să fie în slujba umanității și nu cea care o conduce.
sursa Il Messaggero

Niciun comentariu: