joi, 26 octombrie 2017

Sfântul Mare Martir Dimitru, izvorâtorul de Mir

Sfântul Dumitru, izvorâtorul de Mir (în greacă: Άγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης, adică Sfântul Dumitru de la Tesalonic / Salonic) a fost un martir creștin, sfânt militar din veacul al-III-lea care a trăit în vremea împăraților maximilian și Dioclițean.A fost martirizat pe la anul 306.El este sărbătorit de catre Biserica noastră Greco-catolică in fiecare an pe 26 octombrie. Dimitru era fiul voievodului din cetatea Tesalonicului. Acesta a fost botezat in taina, parintii sai temandu-se de ceea ce ar fi putut pati atat ei, cat si copilul in acea perioada in care paganii persecutau crestinii. Acesta a fost invatat despre Dumnezeu si crestinism intr-o camera ascunsa a palatului lor. Acesta a cunoscut acolo tainele sfintei credinte si tot ceea ce putea invata despre Dumnezeu si despre Mantuitor, despre minunile pe care Acesta le-a facut si despre îndurarea de care a dat dovada de-a lungul vietii Sale. Aceste lucruri reprezinta inceputurile lui Dimitru in slujba lui Dumnezeu. Pe masura ce anii treceau, Dimitru devenea tot mai intelept. In momentul in care parintii acestuia s-au dus la Dumnezeu, el a ramas singur, mostenitor al averilor si al numelui.
Imparatul Maximian, auzind de moartea tatalui lui Dimitru, il cheama pe acesta la el. Vazand faptul ca este o persoana foarte inteleapta decide ca Dimitru ar trebui sa devina voievod al cetatii. Toti credinciosii din cetate s-au bucurat la auzul vestii si l-au intampinat cu mare bucurie. Dimitru i-a indrumat cu vrednicie si a adus pe calea cea dreapta foarte multi oameni.
Auzind faptul ca Dimitru este crestin, Maximian a devenit foarte manios. Intorcandu-se de la o batalie impotriva scitilor, Maximian ordona organizarea de sarbatori păgâne in fiecare cetate, in cinstea zeilor. Astfel, imparatul ajunge la Tesalonic unde il intreaba pe Dimitru daca tot ceea ce auzise despre el este adevarat. Dimitru, fara sa stea pe ganduri, ii raspunde sincer si direct lui Maximian, marturisindu-i ca el este crestin. Raspunsul lui Dimitru l-a enervat si mai tare pe Maximian, care ordona ca Dimitru sa fie inchis in temnita pana in momentul in care jocurile care erau date in cinstea venirii sale ar fi luat sfarsit.
In timpul jocurilor, imparatul se bucura cand il vazu pe Lie. Acesta era un luptator foarte cunoscut in acele vremuri. Acesta era inalt, puternic cladit si cu un chip infricosator. Se simtea mandru cand il vedea pe Lie ucigand, in special crestini, pe care mai apoi ii arunca in sulite. Printre oamenii care au luat parte la sarbatoare era si un tanar pe nume Nestor. Acesta era un cunoscut prieten al Sfantului Dimitru. Vazand modul in care Lie omora oameni fara niciun fel de mila sau resentiment, se simti indignat si ceru binecuvantarea lui Dimitru sa se lupte cu Lie. Sfantul ii facu semnul cruci pe frunte dupa care rosti cuvintele: „Du-te si pe Lie vei birui si pe Cristos vei marturisi!”
Incepand lupta, Nestor rosti : „Dumnezeul lui Dimitru, ajuta-mi!”. Nu trecura nici macar cateva momente si se Nestor se vazu cum il tranti jos pe Lie si il omori. Maximian, vazand ca Lie a fost rapus, se intrista. Acesta a aflat ca Dimitru l-a binecuvantat pe Nestor si, cuprins si de mai multa manie, ordona ostasilor ca sa-l strapunga pe Dimitru cu sulite, tinandu-l responsabil pentru moartea lui Lie. Soldatii executara ordinul dat de Maximian iar Sfantul Dimitru a murit in bratele lui Dumnezeu. Foarte minuni si vindecări au fost savarsite la locul in care moastele sale erau plasate. La scurt timp distanta, Maximian ordona taierea capului Sfantului Nestor.

Niciun comentariu: