marți, 15 februarie 2011

Anul Familiei și al Sacramentului Căsătoriei, la Tg. Mureș



Sâmbătă, 12.02.2011, Protopopiatul Târgu Mureș a găzduit o primă serie de evenimente desfășurate sub egida Anului Familiei și al Sacramentului Căsătoriei, care se vor derula și în alte protopopiate ale Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Idea centrală este aceea a prezentării și dezbaterii caracteristicilor definitorii, particularităților și aspectelor problematice a Sfintei Taine a Căsătoriei și implicit a familiei creștine, tuturor preoților Arhieparhiei. Astfel, această primă întâlnire de la Tg. Mureș a grupat preoții din protopopiatele Târgu Mureș, Iernut, Sărmaș și Râciu.Seria evenimentelor a început în biserica parohială (Tg. Mureș II) a părintelui protopop Fodor Dan la ora 10,00 cu slujba Sfântului Maslu, fiind a doua zi după Ziua Mondială a Bolnavului. Slujba a fost prezidată de pr. Ioan Fărcaș, vicar mitropolitan și protopop al Blajului, care i-a avut alături în celebrare pe părinții protopopi si pe preoții celor patru protopopiate, iar ca invitați pe pr. William Bleiziffer, vicar mitropolitan și profesor de drept canonic la Blaj, și pe pr. Comșa Viorel, consilier mitropolitan și coordonator al Departamentului Personal al Mitropoliei Blaj.După săvârșirea Sfântului Maslu și ungerea cu ulei sfințit a mulțimii credincioșilor prezenți, pr. prot. Ioan Fărcaș a prezentat succint următorul moment, învitând pe toți cei prezenți, atât clerici cât și laici, să asiste la prezentarea materialului despre Sacramentul Căsătoriei și familia creștină, prezentare făcută de pr. William Bleiziffer, profesorul de drept canonic al Facultății de Teologie Greco-Catolică din Blaj și totodată președinte al Tribunalului Ordinar (de a doua instanță în cauze matrimoniale) al BRU. În încheierea acestui moment pr. protopop Fodor Dan a mulțumit celor prezenți și le-a dăruit câte o carte de meditații „Fie Voia Ta”.

După prânzul oferit de protopopiatul gazdă la sediul protopopial, a urmat un alt moment în care preoții, protopopii și invitații au avut ocazia să aprofundeze tematica referitoare la Sacramentul Căsătoriei și familia creștină.
Tot atunci, pr. protopop Ioan Fărca
ș, vicar mitropolitan și profesor de teologie liturgică la Blaj, a făcut un excurs în liturgisirea și celebrarea Vecerniei, insistând asupra unor detalii ce țintesc obținerea unei mai bune uniformizări rituale.
În încheiere s-au prezentat
și analizat si alte teme pastorale și liturgice.

pr.Lucian Dudas

Niciun comentariu: