vineri, 29 aprilie 2016

Vinerea Mare

În Vinerea Mare sărbătorim Patimile Domnului nostru Isus Cristos, pe care Le-a primit de bunăvoie pentru spălarea şi iertarea păcatelor noastre. Se numeşte Vinerea Mare şi în această zi se ajunează (post negru).(Matei 27; Marcu 14-15; Luca 22, 23; Ioan 18-19). În Vinerea Mare nu se mai slujeşte Sfânta Liturghie, pentru că Însuşi Mielul lui Dumnezeu este jertfit acum, şi se ţine post negru. Vineri seara se face în biserică Prohodul Domnului nostru Isus Cristos, Care se află acum în mormânt.La sfârşitul slujbei se înconjoară biserica cu Sfântul Aer, pe sub care trec apoi toţi credincioşii. Numit şi Epitaf, Sfântul Aer este o pânză de in sau de mătase, de catifea sau de muşama pe care se află imprimată, brodată ori zugrăvită icoana înmormântării Domnului. Epitaful simbolizează trupul mort al lui Cristos.
Între Răstignirea pe Crucea de pe Muntele Golgota şi Învierea din cea de a treia zi, pentru ca moartea Lui să nu pară o iluzie oamenilor, Fiul lui Dumnezeu a lăsat trupul Său să zacă în mormânt trei zile şi în acest timp S-a coborât cu sufletul la Iad, sfărâmându-i porţile, ,,cu moartea pre moarte călcând şi celor din mormânturi viaţă dăruindu-le”. Trăind timp de trei zile numai prin suflet, Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu arată oamenilor că viaţa spirituală, biruitoare, fără de trup este posibilă, este reală.
Din clipa în care Cristos a sfărâmat porţile Iadului şi a învins moartea, sufletele celor drepţi sunt aşezate în Rai până la Invierea lor cu trupurile. Această înviere, numită Învierea de Obşte, va avea loc la Parusie, a doua venire a Mântuitorului pe pământ. Isus Cristos S-a pogorât la Iad şi pentru a încredinţa celor de acolo, care au trăit pe pământ înaintea Întruparii Sale, Vestea cea bună a mântuirii neamului omenesc de sub robia diavolului, a păcatului şi a morţii.

Niciun comentariu: