joi, 28 septembrie 2017

Papa Francisc la centenarul Congregației pentru Bisericile Orientale


În omilia Sfintei Liturghii solemne prezidată de papa Francisc, joi, 12 octombrie 2017, cu începere de la ora locală 10.30, la Roma, la bazilica papală Santa Maria Maggiore (Sfânta Maria cea Mare), cu prilejul aniversării a 100 de ani de la fondarea Congregației pentru Bisericile Orientale și a Institutului Pontifical Oriental, pontiful a amintit contextul în care papa Benedict al XV-a a fondat cele două instituții:
Papa Francisc: "Îi mulțumim azi Domnului pentru fondarea Congregației pentru Bisericile Orientale și a Institutului Pontifical Oriental de către papa Benedict al XV-lea, petrecută în urmă cu 100 de ani, în 1917. La acea vreme, era dezlănțuit Primul Război Mondial; azi – după cum am mai spus cu alte ocazii – trăim un alt război mondial, chiar dacă pe fragmente. Și vedem cum mulți frați și multe surori de religie creștină, din Bisericile orientale, trăiesc persecuții dramatice și un exod tot mai preocupant. Acest lucru suscită multe întrebări, numeroase întrebări 'de ce?', asemănătoare acelora din prima lectură a liturgiei zilei, luată din Cartea profetului Malahia (Mal 3, 13-20)."
Însă, întrebarea 'de ce?' pe care ne-o punem cu toții găsește răspuns în Cuvântul lui Dumnezeu, găsește ascultare – a amintit Sfântul Părinte, citând fragmentul din profetul Malahia, în care se spune: "Domnul a fost atent, a auzit și a fost scrisă o carte de memorial înaintea lui pentru cei care se tem de Domnul și se gândesc la numele lui" (Mal 3, 17).
"Așadar, Dumnezeu nu-și uită fiii, memoria sa este destinată celor drepți, celor care suferă, celor oprimați care se întreabă 'de ce?', însă fără a înceta să-și pună încrederea în Domnul", a spus pontiful, evidențiind cum Fecioara Maria, pe calea urmată, a trebuit să-și pună deseori întrebarea "de ce?" dar, în inima sa, medita la orice lucru, iar "harul Domnului făcea să strălucească credința și speranța".
"Există un mod pentru a pătrunde în memoria lui Dumnezeu: este rugăciunea noastră, după cum ne spune fragmentul din Evanghelie, pe care l-am ascultat" – a spus Sfântul Părinte, referindu-se la cuvintele: 'Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi găsi; bateţi şi vi se va deschide! Căci oricine cere primeşte; cine caută găseşte; iar celui care bate i se va deschide', din Evanghelia după sfântul Luca, capitolul 10.
Papa Francisc: "Când ne rugăm, avem nevoie de curajul credinței: de încrederea că Domnul ne ascultă; de curajul de a bate la poartă. Domnul spune: ''Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi găsi; bateţi şi vi se va deschide!' (v. Lc 10). Însă, este astfel rugăciunea noastră? Ne implică cu adevărat; implică inima și viața noastră? Știm să batem la inima Domnului? La finalul fragmentului evanghelic (cf Lc 11, 11-13) Isus spune: 'Care tată dintre voi, dacă fiul îi cere un peşte, îi va da, în loc de peşte, un şarpe sau, dacă îi cere un ou, îi va da un scorpion?' Dacă sunteți tați veți împlini binele pentru fiii voștri. Și, continuă Isus: 'aşadar, dacă voi, cei care sunteţi aici, răi cum sunteţi, ştiţi să daţi daruri bune copiilor voştri, cu cât mai mult Tatăl vostru din ceruri … .' Ne-am aștepta să spună 'vă va da vouă lucruri bune'. Însă nu, nu spune astfel. Spune că îl va da pe Spiritul Sfânt celor care îl cer. Tocmai acesta este darul, acesta este acel  'cu cât mai mult' care vine de la Dumnezeu. Ceea ce Dumnezeu ne dă 'cu cât mai mult' este Spiritul Sfânt: iată adevăratul dar al Tatălui. Prin rugăciune, omul bate la Poarta Domnului pentru a-i cere un har. Și el, care este Tată, își dăruiește acel cu cât mai mult: darul Spiritului Sfânt.'
Papa Francisc: "Să învățăm să batem la inima lui Dumnezeu! Să învățăm să o facem în mod curajos. Fie ca această rugăciune curajoasă să vă inspire și să vă alimenteze și pe voi în slujirea voastră în Biserică. În acest fel, angajarea voastră 'va rodi la timpul potrivit' și veți fi precum copacii ale căror frunze nu se usucă (cf Sal 1,3)". 
RV/AM


Sursa:ro.radiovaticana.va

Niciun comentariu: